Jak se zbavit roztočů v posteli?

Roztoči jsou nežádoucí obyvatelé každé domácnosti, ať se vám to líbí, nebo ne. I když je nevidíte, určitě vám dělají doma společnost. Boj s takovým neviditelným nepřítelem je velmi těžký. Přestože nepřenášejí žádné závažné onemocnění, dokážou zkomplikovat život hlavně lidem s astmatem či alergií nebo malým dětem a starším lidem. Roztoči jsou sami o sobě neškodní, co však může škodit nejvíc, jsou jejich exkrementy. Po vdechnutí dráždí hlavně sliznice v dýchacích cestách.

roztoče v posteli

Roztočům se daří v kobercích, dekách, polštářích, peřinách, oblečení, plyšových hračkách a samozřejmě v posteli. Pokud vám ráno teče z nosu, kašlete a škrábou vás oči, může být na vině právě postel plná roztočů. Roztoče v posteli udělají z nejútulnějšího místa v domě zdroj alergií, kožních a dýchacích chorob. Nechceme vás vystrašit, ale je to holý fakt. Tímto článkem vám chceme poradit několik tipů, jak se roztočů v posteli zbavit.

Kde se roztočům nejvíce daří?

Roztočům se daří v místech, kde trávíte nejvíc času, tedy na gauči, v peřinách, matraci a posteli. Proč právě v posteli? Mají tam ideální podmínky na množení, líbí se jim teplo, tma, vlhkost mezi 60 až 80 % a v neposlední řadě tam mají dostatek potravy. Při dýchání a pocení vzniká zvýšená vlhkost na posteli a tím také ideální klima pro roztoče. Ty se potom živí odumřelými šupinkami kůže. Čím delší čas trávíte v posteli, tím jim poskytujete víc „čerstvé potravy“.

Odstraňte roztoče v posteli

Boj s roztoči je velmi náročný a zcela je rozhodně neodstraníte. Není to možné, s tím se musíte smířit. Můžete však výrazně snížit jejich počet, a to tak že především upravíte podmínky v bytě, aby nebyly pro roztoče a jejich rozmnožování vhodné.

Hlavní opatření:

  • nevytápějte příliš prostory v domě
  • snižte vlhkost v domácnosti
  • pravidelně větrejte
  • vystavujte matrace a postel slunci
  • peřiny vystavujte mrazu
  • často perte povlečení
  • pravidelně utírejte prach a zbavte se huňatých koberců

Pokud jste zvyklí mít v zimě doma přetopeno, máte ideální prostředí na množení roztočů. Ti totiž milují teplo a nejlépe se jim daří při teplotě kolem 22–25 °C. Proto by maximální teplota doma neměla přesáhnout 22 °C, přičemž v ložnici úplně stačí teplota 18–20 °C.

Roztoče milují vlhkost, která je pro ně tím nejlepším prostředím k rozmnožování. Pokud máte v bytě vysokou vlhkost, roztoči se u vás určitě přemnožili. Kupte si odvlhčovač vzduchu a hlavně udržujte v ložnici vlhkost mezi 40–50 %. Vlhkost pod 50 % je pro roztoče velice nepříznivá, v takovém případě vysychají a umírají.

Pravidelné větrání je základ

Proto každé ráno pořádně a intenzivně svůj dům vyvětrejte, čerstvý vzduch a sucho totiž roztočům překáží. Také je zaskočíte pořádným průvanem. Pokud jste byli zvyklí postel ihned po probuzení ustlat a pěkně uspořádat, už to nedělejte! Tím byste jen vytvářeli příznivé prostředí pro roztoče v posteli. Zakryli byste vlhkost, která se v noci v posteli usadila. Ložnici důkladně vyvětrejte a nechte peřiny důkladně provětrat. Celý den bude proudit do postele čerstvý a suchý vzduch, což roztočům nedělá dobře. Vhodné je i pravidelné větrání a otáčení matrací, protože právě v nich se kumuluje vlhkost a pot.

Roztoče hubí slunce a sucho, proto ložnici vystavujte sluníčku a světlu. Odtáhněte pokud možno všechny záclony, závěsy nebo žaluzie a nechte do ložnice proudit sluneční paprsky. Výborné je dát peřiny a polštáře na balkón nebo do okna. Vždyť už i naše babičky dávaly každý den peřiny do oken. Podobně i matrace vyhoďte ven na slunce.

Budete se možná divit, ale pořádné vymrznutí roztoče spolehlivě zabije. V zimě nechte jednorázově byt vymrznout. Pootvírejte okna, aby roztoči uhynuli. Výborným způsobem je vyhodit peřiny a matrace během mrazu do okna nebo na balkón. O tom, že je potřeba pravidelně prát povlečení, není třeba hovořit. Proto ho měňte pokud možno co nejčastěji a vyperte je aspoň na 60 °C.

Roztoče nesnáší esenciální oleje 

Prach utírejte pravidelně vlhkým hadříkem, abyste ho nerozvířili do prostoru. Roztoče nenávidí eukalyptový olej, proto ho můžete používat při utírání prachu. V jednom gramu prachu se totiž skrývá až 15 roztočů. Usazují se hlavně na nábytku, pod postelí nebo v kobercích. Pokud se v domácnosti neobejdete bez koberce, rozhodně vybírejte koberce s krátkým vlasem.

Existují i přípravky na odstraňování roztočů z vaší domácnosti, ale ty obsahují řadu chemických látek. Můžete si pomoci i jednoduchým, ale účinným přípravkem ze sody bicarbony. Sodu dáme do zavařovací sklenice a pokapeme ji oblíbeným esenciálním olejem. Uzavřeme a dobře protřepeme. Pomocí sítka pokryjeme sodou každou matraci či jiný povrch tak, jako byste cukrovali koláč. Nechte působit několik hodin a potom všechno dobře povysávejte. Nejenže roztoče vypudíte, ale zabráníte jejich návratu.

roztoče v matracoch

Roztoči v matracích

Je samozřejmostí, že se roztoči nacházejí hlavně v matracích. Věděli jste, že se roztoči usadí v nové matraci do čtyřech měsíců? Díky vylučování potu a odumřelé kůži se stává pro roztoče vhodným prostředím. Zatočit s nimi můžete přesně tak, jak jsme popisovali výše. Pravidelně větrat, vystavovat slunci i mrazu apod.

V případě, že vás čeká nákup nové matrace a máte doma alergika, určitě zvažte antibakteriální matraci s protiroztočovou úpravou, která je pro alergiky i astmatiky ideální. Antibakteriální matrace jsou vyráběny kombinací materiálů, které eliminují výskyt roztočů nebo bakterií, a poskytují tak účinnou a trvalou ochranu před roztoči, plísněmi a jinými mikroorganizmy. Jsou to hlavně moderní pěny se speciální antibakteriální úpravou, například ULTRA-FRESH, která likviduje roztoče a mikroorganizmy.

Pomohou i antialergenní potahy

Nejlepší jsou matrace s pratelným antialergickým potahem, například z aloe vera nebo se stříbrem. Ve vlhkém prostředí stříbro totiž růst mikroorganizmů potlačuje nebo je úplně usmrcuje. Antialergenní povlaky na matrace jsou tkané z husté textilie, přes kterou neprojdou ani roztoči ani jejich exkrementy. Roztoči neproniknou do lůžkovin a do matrace se nedostane jejich potrava, tedy šupinky z kůže. Izolovaní roztoči tedy zahynou. Uzavření matrací slibuje snížení velkého množství roztočů. Povléct těmito antialergenními potahy můžete i starší matrace. Alergeny tak zůstanou vevnitř a nedostanou se na povrch.

Výhoda snímatelných pratelných potahů: Praním povlečení a snímatelných matracových potahů na 60 °C zlikvidujete 99,9 % roztočů.

Dá se zbavit roztočů v posteli?

Roztoči v posteli rozhodně nezlikvidujete úplně, ale podle našich doporučení je snížíte na minimum. Zatočit s roztoči je běh na dlouhou trať, vyžaduje pravidelnost a ošetřování výše uvedenými způsoby. Díky těmto jednoduchým opatřením je možné snížit dlouhodobě výskyt roztočů až o 70 %, což bude mít příznivý vliv na zdraví všech členů domácnosti.

Google+