10 tipů pro lepší spánek miminka

O tom, jak přesvědčit miminko, aby spinkalo, by se dala napsat celá kniha. Některé maminky doporučují toto, další zase tamto, protože na každé dítko platí něco jiného. Málokterá z nás ale ví, že k tomu, aby drobeček spal tak, jak by měl, není potřeba ovládat žádné neobvyklé metody či praktiky. To, co na lepší spánek miminek opravdu zabírá, se dočtete v našem článku.

spánek miminka

1. Všímejte si, jak se vaše dítě chová

Nejen předtím, než ho uložíte ke spánku, ale i během dne sledujte dítě a jeho náladu. Všímejte si, kdy začne být podrážděné, mne si očka, zívá nebo se dívá do prázdna. To je ten správný čas, kdy je dítě zralé jít spát. Zajímavé je, že tyto příznaky se objevují přibližně ve stejnou dobu každý den. Samozřejmě každé dítě má jiný spánkový režim, který je potřeba respektovat.

2. Umožněte miminku spinkat i během dne

Nedat dítě spát odpoledne s tím, že večer snadněji usne, patří k překonaným mýtům o dětském spánku. Věděli jste, že miminka, která nemají dostatek spánku přes den, se v noci budí a zůstávají vzhůru i více než hodinu? Do tří měsíců po narození si děti potřebují zdřímnout každou hodinu a půl po probuzení, do šesti měsíců každé tři hodiny.

3. Odlište děťátku dny od nocí

Samozřejmě dítě na začátku denní a noční spánek rozlišovat nebude, přesto je důležité dělat mezi nimi rozdíly. Udělejte miminku pořádek v tom, jaký je rozdíl mezi dnem a nocí. Dny by měly být světlé, neměli byste se snažit tlumit běžné zvuky, během dne si s ním hrajte, povídejte si a i mezi sebou mluvte přirozeně, neztišujte hlasy, přičemž děťátku dovolte spát tolik, kolik potřebuje. Noci by měly být naopak tmavé s tlumeným světlem a zataženými žaluziemi, snažte se pohybovat potichu, dítě nerušte, nepozorujte ho neustále a i mezi sebou mluvte potichu.

lepší spánek miminek

4. Z úkonů před usínáním vytvořte miminku večerní rituál

Miminka mají rády činnosti, které se opakují. Dodává jim to pocit bezpečí a to je uklidňuje. Takovými pravidelnými, denně se opakujícími úkony může být například večerní krmení, koupání či masáž.

Dokonce miminku můžete přečíst i krátkou pohádku. Děťátko sice nevnímá děj, ale slyší zvuk vašeho hlasu, který je mu blízký. Pokud tedy chcete dosáhnout lepšího spánku dítěte, přibližně půlhodinu před uložením miminka se věnujte pravidelným rituálům.

Tip: Proč ukolébavky dokáží uspat (nejen) miminka

5. Miminko před spaním přiměřeně oblečte

Určitě nechcete, aby se děťátko vzbudilo proto, že mu je zima. Pokud se obáváte právě tohoto problému, zkuste mu postýlku předehřát například termoforem nebo lahví naplněnou teplou vodou. Před uložením miminka do postýlky láhev nebo termofory odstraňte a miminko uložte na vyhřáté místo. Opačným případem je, když je děťátku příliš horko a ve spánku se zpotí. V tom případě je lepší snížit počet vrstev oblečení a před spaním místnost vyvětrat.

6. Vsaďte na kvalitní matraci do dětské postýlky

Správně zvolená matrace do postýlky je investicí, která se rozhodně vyplatí. Mezi nejpoužívanější materiály pro výrobu dětských matrací do postýlek patří zejména PUR pěna, HR pěna nebo kokosová vlákna. Matrace do postýlky jsou obecně vysoké kolem 6 - 8 cm, což je dostačující pro malá batolata. Měly by být středně tuhé, aby děťátku poskytly přiměřenou oporu a zároveň ho zbytečně netlačily. Skvělým doplňkem pro rychlý úklid po malých nehodách jsou matracové chrániče, které zabraňují vsáknutí tekutiny do matrace.

7. Zaviňte miminko, abyste zabránili lekacímu reflexu

Znáte ten pocit, když sebou při usínání prudce trhnete, protože se vám zdálo, že kdesi padáte dolů? Něco podobného mohou zažívat i děti, hlavně v prvních čtyřech až pěti měsících života. Tento fenomén, nazývaný také lekacím reflexem, děti často vzbudí a vystraší. Řešením, jak tomu předejít, je dítě na noc zavinout, protože tím získá známý pocit, který mělo v děloze, kde se cítilo bezpečně.

8. Najděte pro děťátko tzv. spouštěč spánku

jak zlepšit spánek miminka

Velmi dobrou pomůckou pro rychlé usínání a klidný spánek miminek je tzv. spouštěč spánku, tedy věc, zvuk nebo úkon, který si dítě spojí se spánkem. Může to být například dudlík, pohádka nebo uzlík udělaný z kousku prodyšné látky, který děti tisknou v ručičce (zejména děti ve věku od čtyř měsíců). Takový spouštěč oceníte zejména v případě, že budete trávit noc jinde než doma - dítě tak nebude fixované na místo, ale spíše na zvuk či věc.

9. Dodržujte spánkové cykly miminka

Přibližně od tří do šesti měsíců mívají děti tři spánkové cykly přes den a jeden dlouhý spánek v noci. Později, když už děťátko dosáhne věku půl roku, doporučuje se dodržovat dva spánkové cykly, jeden před obědem a druhý po obědě. Počet cyklů se věkem sice snižuje, ale spánek bývá o to delší a také kvalitnější. Následně kolem jednoho roku spí dítě už jen jednou denně, a to odpoledne.

Tip: Kolik hodin by mělo spát miminko a proč je pro něj spánek tak důležitý

10. Nenechte miminko dlouho plakat v postýlce

Je rozdíl, když miminko v postýlce jen trochu fňuká ze spánku a za chvilku už usíná (což může být jen proto, že se mu něco zdálo), nebo dlouho a vytrvale pláče. Neutíkejte proto hned k postýlce, abyste jej úplně neprobudili, ale chviličku počkejte.

Pokud je miminko neklidné a stále pláče, v postýlce ho vyplakat nenechávejte. Pokuste se přijít na to, co ho trápí. Velmi nepříjemné může být bolavé bříško, ale příčinou může být i to, že mu chybí fyzický kontakt. Svým pláčem se snaží přivolat svou maminku, protože chce, aby ho na chvíli podržela v náručí.

Google+