Spíte se svým pejskem? Pomáháte si tím ke kvalitnějšímu odpočinku

Nějak se stalo zvykem, že psi do postele nepatří. Prý to může vést k neklidnému spánku, a dokonce k poraněním či nemocem. Nedávné studie však zjistily, že když máte svého pejska nablízku před usnutím, můžete dopomoci vám i vašemu pejskovi k lepšímu spánku.

žena se psem

Nejlepší přítel člověka ve dne i v noci

Pro většinu majitelů psů je přirozené, že je jejich pes doprovází po celý den a nezřídka i v noci. Je však spaní se psem opravdu dobrý nápad? Jak ukazují mnohé studie, které se tímto fenoménem zabývaly, spaní se zvířetem může být pro člověka skutečně prospěšné. Teplo psího těla, pravidelný srdeční tep a přirozená ochranitelská povaha mohou mít uklidňující účinek, takže se při odpočinku cítíte bezpečně a pohodlně.

To dokazují i výsledky nové studie z Mayo Clinic, která uvádí, že pokud budete mít během spánku poblíž pejska, můžete si tím zvýšit kvalitu odpočinku. V tomto případě však výzkum ukázal, že pro spánek člověka je prospěšné, pokud je pes v ložnici, ale už horší vliv na spánek má, pokud je pes skutečně v posteli. Praktickým řešením proto může být umístění psího pelíšku vedle vaší vlastní postele.

Tip: Co dělat, když nemohu usnout?

Jak pes v ložnici pomáhá k lepšímu spánku

1. Pejsek zmírňuje depresivní stavy

Není žádným tajemstvím, že aktivity prováděné s pomocí zvířat u lidí příznivě ovlivňují příznaky deprese. Pokud tedy pouhá interakce se psem (například v podobě canisterapie) dokáže léčit depresi, představte si, co potom dokáže spánek v blízkosti psa. Koneckonců přítomnost psů napomáhá uvolnění a zvyšuje hladinu oxytocinu, což ze psa v podstatě dělá živé antidepresivum.

Spaní se psem a chemické látky, které se při takovém odpočinku vytvářejí, navíc podporují mozkové vlny theta, o nichž je známo, že se objevují během REM fáze spánku. Když jsou navíc psi v noci se svými majiteli, jejich srdeční rytmus se vzájemně synchronizuje. To je další důkaz uklidňujících účinků, které může mít přítomnost psa na lidský mozek.

2. Přítomnost psa zvyšuje pocit bezpečí

Pokud se nad tím zamyslíte, přijdete na to, že pes má typicky ochranitelské sklony. Navíc, protože má bdělý spánek a rád hlídá, okamžitě vás upozorní, pokud se v noci děje něco neobvyklého. Mnoho lidí tak zjistilo, že vědomí, jak moc je jejich pes ochranářský, jim pomáhá cítit se bezpečněji a spát klidněji.

3. Pes zmírňuje nespavost

Známe to asi všichni – ležet v noci v posteli a nedokázat usnout patří k mimořádně nepříjemným situacím, které rozhodně neprospívají naší pohodě. Naštěstí i v tomto případě dokáže přítomnost psa doslova zázraky.

pes v posteli

Přítomnost psa v posteli může pomoci v boji proti nespavosti tím, že odstraňuje úzkost a zmírňuje hyperaktivitu a hypervigilitu. To vše vytváří příznivější podmínky pro zdravý spánek, což může v boji proti nespavosti výrazně pomoci.

4. S pejskem si navodíte pocit pohody

Psi v ložnici díky svému uklidňujícímu účinku pozitivně ovlivňují výskyt nočních můr, a dokonce pomáhají těm, kteří trpí posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). I to, jak si pes užívá vaše pohodlí a vaši přítomnost, vám může pomoci uklidnit se a navodit pocit pohody, který je pro většinu majitelů psů příjemný a uklidňující.

5. Se psem se nebudete cítit osaměle

Pokud žijete sami, můžete se během spánku cítit osaměle nebo dokonce depresivně. Proto mnoha lidem přítomnost domácího mazlíčka při spánku velmi pomáhá.

spaní se psem

Společnost, pocit bezpečí a uvolnění, které vám pes může poskytnout, je vynikajícím důvodem pro společný spánek.

6. Pes v ložnici podpoří vaše duševní zdraví

Domácí zvířata pomáhají odbourávat stres a úzkost. Účinně podporují sociální a emocionální vazby, což může pozitivně ovlivnit vaši náladu a celkové duševní zdraví. Studie z roku 2012 ukázala, že interakce mezi člověkem a zvířetem může zmírňovat potíže spojené se stresem, jako je vysoký srdeční tep nebo zvýšený krevní tlak.

Kdy byste měli zvážit přítomnost psa v posteli

Ne vždy je přítomnost pejska v posteli žádoucí či vhodná. Každopádně, než se rozhodnete udělat ze svého čtyřnohého kamaráda spolunocležníka, měli byste zvážit následující faktory:

  • Pes, který chrápe, slintá nebo přehřívá postel, rozhodně není ideálním partnerem na spaní.
  • Pokud trpíte alergií nebo astmatem, mějte na paměti, že domácí zvířata mohou do postele přenášet alergeny, jako je prach a pyl, což může váš zdravotní stav zhoršit.
  • Pokud dovolíte psovi, aby s vámi sdílel postel, ujistěte se, že je pod stálým veterinárním dohledem, kromě toho je pravidelně očkován, odčervován a netrpí žádnými přenosnými chorobami.
  • Příliš dominantní nebo dokonce agresivní pes v ložnici představuje značné riziko pokousání nebo případného ohrožení například dětí.

Tip: Mají sny hlubší význam? Nejznámější teorie odhalují, co znamená noční snění

Google+