Dětská obezita má několik příčin. Jednou z nich může být i nedostatek spánku

Nedávné studie prokázaly, že u dětí, které spí méně, než je doporučeno pro jejich věk, se zvyšuje riziko vzniku obezity. Potvrdilo se, že děti a dospívající, kteří pravidelně spí méně než ostatní ve stejném věku, v dospělosti více přibývají na váze a je u nich vyšší pravděpodobnost, že budou mít nadváhu nebo budou obézní.

holka spí

Obezita byla prohlášena za celosvětovou pandemii

Výskyt obezity se celosvětově zvýšil natolik, že ji Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila za globální epidemii. A přestože zdravé stravování a pohyb zůstávají v boji proti obezitě klíčové, neměli bychom zapomínat, že stejně důležitý je i dostatek spánku

Nadváha může mimo jiné vést ke kardiovaskulárním onemocněním a cukrovce 2. typu, jejichž výskyt se zvyšuje i u dětí. Dětská obezita je zároveň spojena s psychickými příznaky, jako jsou deprese a úzkost, nízké sebevědomí a nižší kvalita života, a se sociálními problémy, jako je například šikana.

Tip: Zdravý spánek u dětí

Spánek a dětská obezita

Souvislost mezi délkou spánku a obezitou u dětí zkoumaly desítky studií na pěti kontinentech. Většina z nich prokázala přesvědčivou souvislost mezi nedostatkem spánku a nadváhou. Nejpřesvědčivější důkazy pocházejí ze studií, které sledovaly spánkové návyky velkého počtu dětí po dlouhou dobu (tzv. longitudinální studie). Zohlednili také řadu dalších faktorů, které mohou zvyšovat riziko dětské obezity, jako je obezita rodičů, čas strávený sledováním televize a fyzická aktivita.

kluk jí

Například britská studie, která sledovala více než 8 000 dětí od narození, zjistila, že děti, které ve věku 3 let spaly méně než 10,5 hodiny denně, měly v 7 letech o 45 % vyšší riziko obezity než děti, které spaly více než 12 hodin denně. Spánkové návyky z dětství mohou mít dokonce dlouhodobý vliv na hmotnost, který se může přenést i do dospělosti. V rámci své studie sledovali výzkumníci na Novém Zélandu 1037 dětí od narození do 32 let a od rodičů zjišťovali průměrný počet hodin spánku jejich dětí ve věku 5, 7, 9 a 11 let. Každé zkrácení spánku v dětství o jednu hodinu bylo spojeno až o 50 % vyšším rizikem obezity ve věku 32 let.

Jak spánek ovlivňuje tělesnou hmotnost?

Spánek je slibným cílem prevence obezity. Vědci předpokládají, že chronický nedostatek spánku může vést k nárůstu tělesné hmotnosti několika způsoby, a to buď zvýšením množství snědeného jídla, nebo snížením množství spálené energie. Nedostatek spánku může mít na svědomí:

  • Zvýšení hladu – nedostatek spánku může změnit hormony, které řídí hlad. Při nedostatku spánku dochází ke zvýšení hladiny hormonu ghrelinu, který stimuluje chuť k jídlu, a ke snížení hladiny hormonu leptinu, který navozuje pocit sytosti, což vede k odpovídajícímu zvýšení hladu a chuti k jídlu (zejména na jídlo bohaté na tuky a sacharidy). Leptin se vylučuje v tukových buňkách a pomáhá signalizovat mozku, kdy má zpomalit příjem potravy. Ghrelin, který se vylučuje v žaludku, zase stimuluje hlad.

čtení před spaním

  • Snížení fyzické aktivity – při nedostatku spánku dochází ke zvýšené únavě a tím i k omezení fyzických aktivit.
  • Snížení tělesné teploty – nedostatek spánku může způsobit pokles tělesné teploty, což může následně vést ke snížení energetického výdeje.

Tipy, jak ukládat děti ke spánku dříve

  • Naplánujte si krátkou rutinu před spaním přibližně 30 minut před požadovanou dobou spánku.
  • Vypněte všechna elektronická zařízení 1 hodinu před spaním, dítěti připravte teplou koupel, vyčistěte mu zuby, přečtěte mu pohádku nebo zazpívejte ukolébavku a zhasněte světlo.
  • Pokud pro časový skluz nestíháte absolvovat všechny pravidelné činnosti před spaním, nevynechávejte je, ale raději je trochu zkraťte. Například místo 10 minut na čtení zkraťte čas na 5 minut.
  • Vyhněte se intenzivní fyzické aktivitě s dětmi bezprostředně před spaním, například hraní her, které vyžadují pohyb.

Tip: Autismus ovlivňuje i spánek. Přečtěte si, co by měli vědět rodiče autistických dětí

Google+