Kolik hodin by mělo spát miminko a proč je pro něj spánek tak důležitý

Všichni víme, že každé miminko má jiný, individuální vzorec spánku či krmení. Některé spí v noci více, jiné zas budí rodiče svým pláčem v poměrně krátkých intervalech. Zejména novorozeňata během prvních týdnů vůbec nerozlišují den a noc. Spánek je však pro miminka velmi důležitý, a to hned z několika důvodů. Abyste měli jistotu, že váš drobeček spí opravdu dost, prozradíme vám, jak dlouho by miminko mělo spát a proč je dobré dodržovat pravidelné rituály před spaním.

Novorozenci a spánek

Jak jsme již zmínili, miminko, které si přinesete z porodnice, nerozlišuje den a noc. Podobně se u něj neřídí žádným pravidlem ani střídání spánku a bdění. Děťátko je v podstatě schopné usnout a odpočívat kdykoliv, pokud ho netrápí hlad a je spokojené. Novorozenec běžně prospí až 20 hodin denně. Teprve později začíná dítě rozlišovat mezi nočním a denním spánkem a doba denního spánku postupně ubývá.

Tzv. cirkadiánní rytmus, tedy střídání spánku a bdění, se vyvíjí postupně a je regulován prostřednictvím střídání dne a noci. Pravidelný režim začíná vytvářet v 6. týdnu života a ustálit by se měl ve věku 3 měsíců. Starší, již roční dítě tak přespí 12 - 17 hodin denně. Poté, až do dosažení věku 2 let, se udává, že většina dětí stráví více času spaním než bděním. Souhrnně, dítě může spát přibližně 14 - 18 hodin denně. Samozřejmě, existují i ​​individuální rozdíly, ty však nejsou příliš výrazné.

dítě spí

Proč je spánek pro miminko tak důležitý?

Aby byl spánek pro děťátko opravdu kvalitní, měl by být nepřetržitý, tedy co nejméně přerušovaný, v délce přiměřené věku, bez rušivých elementů a v souladu s biologickým cirkadiánním rytmem. Pokud má dítě dostatek kvalitního spánku, je psychicky vyrovnané a mentálně čilé, vnímavé a pozorné. Mohli bychom říci, že odpočaté dítě je prostě spokojené, sleduje podněty ve svém okolí a přiměřeně na ně reaguje. Přerušovaný nebo nedostatečný spánek je velmi nebezpečný, protože poškozuje mozek. Kromě toho má za následek:

  • Vyčerpanost
  • Náladovost - děti jsou nespokojené, mrzuté, podrážděné, rychle se rozčílí.
  • Zhoršený kognitivní vývoj - spánek má vliv i na posilování a regeneraci paměti
  • Sníženou vizuomotorickou koordinaci
  • Zvýšení rizika dětské obezity zejména v prvním roce života
  • Zpomalení růstu a vývoje, neboť během spánku se uvolňuje růstový hormon

Na toto miminko určitě nezvykejte:

  • Nepravidelný režim spánku - někteří kojenci mají sami přirozený sklon k pravidelnosti a obvykle začnou velmi brzy spát celou noc. Jiné miminka to mají opačně a často jsou hladové nebo unavené pokaždé v jiné době. Právě proto potřebují podporu svých rodičů, aby si zvykli na určitou pravidelnost.
  • Usínání při kojení nebo krmení z láhve - tento zlozvyk se nejčastěji objevuje po dosažení 6 měsíců věku. Děťátko neumí usnout bez kojení, přičemž se častěji budí v noci na mléko, ačkoli ve skutečnosti není hladové. Opakované krmení v noci, ke kterému takové chování vede, má za následek to, že děťátko pak odmítá jíst přes den, protože nepociťuje hlad.
  • Ukládání spícího děťátka do postýlky – je jednou z dalších častých chyb rodičů. Kolébání na rukou nebo v kočárku je v pořádku, ale do postýlky by se mělo ukládat děťátko, které dřímá, ne spí.

dítě v náručí

Podpořte správné návyky děťátka

  • Ztlumte pohybovou aktivitu, zařiďte, aby v místnosti, kde ukládáte miminko ke spánku, nebyl ruch nebo výrazně rušivé elementy.
  • Doporučuje se také ztlumení světla, zatažení závěsů nebo žaluzií.
  • Pravidelné večerní rituály, jako je krmení, koupání, nošení na rukou a hlazení pomáhá miminku při vytvoření správného spánkového návyku.
  • Ukládejte děťátko k spánku do postýlky na vhodnou dětskou matraci, která ho nebude tlačit, ani se do ní drobeček nebude příliš bořit.
  • Dodržujte čas určený k spánku, přičemž vystihněte únavu děťátka. Při posouvání pravidelného času nastupuje nadměrná únava projevující se až neschopností usnout (takový stav může trvat dokonce 2-3 hodiny, někdy déle).
  • Všímejte si známek únavy už po uplynutí 1 ¾ hodiny od probuzení. Dětem mladším než 3 měsíce se nedoporučuje být vzhůru více než 2 hodiny. Starší děti jsou schopné usnout po 2 až 2 ½ hodinách od probuzení.

Noční krmení miminka a kvalitní spánek

Do šesti měsíců věku bývá noční krmení nutností, pak ho už můžete začít zkracovat. Po dosažení šesti měsících věku je už děťátko často schopné spinkat až do rána bez krmení. I zde však platí to, že každé dítě je jiné. Mnohdy se stává, že kojené děti často vyžadují 1, případně 2 noční krmení i ve starším kojeneckém věku. Odpírat jim ho za každou cenu by určitě nebylo správné.

Důležitou součástí pro zdravý spánek miminka je také pevná dětská matrace, která mu umožní snadno a správně dýchat. Ideální matrace pro miminko je do jisté míry flexibilní a dokáže se přizpůsobit jeho stavbě těla už od narození. Matrace do dětské postýlky mají obvykle nižší nosnost a jsou zhotoveny z prodyšných a dobře větratelných materiálů. O vysoký stupeň čistoty se postará i snímatelný potah, protože se dá prát, čímž se snižuje riziko, že se vaše děťátko bude v budoucnu trápit alergiemi, astmatem a dýchacími obtížemi. Praktickou pomůckou jsou i matracové chrániče, díky kterým nebudete muset čistit celou matraci při různých menších nehodách.

TIP: Proč ukolébavky dokáží uspat (nejen) miminka

Google+