Necháváte svého psa spát s vámi v posteli? Prozradíme vám, co byste měli vědět

Všichni máme rádi své psí společníky. Mnozí majitelé psů dokonce umožňují svému psovi v noci spát spolu s nimi. Pokud k nim patříte i vy a zaznamenali jste zhoršení kvality svého spánku či projevy alergie, případně se objevily problémy s chováním psa, možná je na čase to přehodnotit.

žena se psem

Spaní s pejskem v jedné posteli má své výhody

Pokud máte svého pejska už od štěňátka, pravděpodobně jste podlehli jeho smutným očkům a dovolili jste mu spát s vámi jen proto, aby mu samotnému nebylo smutno. Štěňátko však později vyrostlo a pejsek s vámi spí v posteli i nadále. Takový scénář není vůbec neobvyklý. Jednoduše jste zjistili, že spaní s ním vám přináší několik benefitů:

  • Pocit bezpečí – historie ukazuje, že domorodí Australané spávali s dingy kvůli ochraně i teplu. Přirozeným instinktem psa je chránit svoji smečku, proto není překvapením, že pes ve vaší posteli zvyšuje celkový pocit jistoty a bezpečí.
  • Zlepšení kvality života – mnozí lidé spoléhají na svá služební zvířata v případě základních každodenních potřeb. Dokonce i pokud jde o spánek. V posledních letech byli služební psi vycvičeni na pomoc osobám trpícím poruchami spánku.

Například služební pes vycvičený na pomoc pacientům trpícím narkolepsií se může naučit rozpoznat příznaky narkoleptického záchvatu a pomoci pacientům užít léky, které potřebují. Pro ty, kteří trpí posttraumatickou stresovou poruchou, může spánek se psem zmírnit úzkost, zahnat noční můry a poskytnout celkový pocit bezpečí.

pejsek se ženou

  • Zvýšení kvality spánku – několik studií prokázalo, že spaní se psem může zlepšit kvalitu spánku zejména u dospělých žen. V rámci této studie zúčastněné majitelky psů uvedly, že pociťovaly vyšší míru bezpečí, když spaly se svými psy. Zároveň uvedly, že psi mají tendenci spát u nohou postele a v noci je vyrušují méně než například kočky nebo jejich lidští partneři.
  • Zlepšení celkového zdraví – další studie prokázaly různé zdravotní výhody, vztahující se ke spaní se psem, jako například zlepšení kardiovaskulárního zdraví a zmírnění deprese, což může také pozitivně ovlivnit spánek.

Tip: Co dělat, když nemůžu usnout?

Mnozí však znají i nevýhody spaní se psem

Spaní se psem nemusí vždy vést ke klidnému a hlubokému spánku. Dokonce existují některé studie, na jejichž základě odborníci spát se psem rozhodně nedoporučují. Pokud si nejste jisti, zda je spaní se psem pro vás prospěšné, přečtěte si několik důvodů, proč byste to měli přehodnotit.

  • Alergie – miliony lidí trpí alergiemi, které jim v noci nedovolí spát. Každý, kdo měl někdy problém usnout s ucpaným nosem, dobře ví, jak je to frustrující. Spolu s prachem a plísněmi je zvířecí srst jedním z nejčastějších alergenů.

I když nemusíte být alergičtí na srst svého psa, psi mohou do vašeho domova a postele přinést pyl a jiné vnější alergeny. Pokud tedy chcete udržet alergie na uzdě, bude nejlepší pořídit svému psímu společníkovi vlastní pelíšek.

TipJak zmírnit příznaky alergie a dopřát si kvalitní spánek

  • Šíření parazitů a chorob – ačkoli se lidé od svých psů jen zřídka nakazí chorobami nebo infekcemi, riziko chytit od psa zoonotické onemocnění nebo nemoc zde stále existuje.

pes v posteli

Od psů se lidé mohou nakazit parazity, jako jsou tasemnice a měchovci (Ancylostoma spp.) či Giardie, bakteriemi jako je Staphylococcus aureus nebo Salmonella. Proto je nejlepším způsobem ochrany před choroboplodnými zárodky pravidelné mytí rukou po krmení nebo úklidu po pejskovi.

  • Problémy s chováním psa – pokud se u psa objeví například projevy dominance nebo agresivity, bude lepší nechat mu vlastní prostor při odpočinku. Mnozí veterináři a odborníci na chování zvířat radí, že spaní se psem nezpůsobuje dominanci a agresi, ale může tyto projevy chování ještě znásobit, pokud jsou již přítomny.
  • Rušení spánku – pokud váš pes chrápe nebo často mění polohy, určitě to nepřispívá ke zlepšení kvality vašeho spánku. Narušení spánku vede ke snížení jeho kvality a k tomu, že se ráno necítíte odpočatí. Pokud se tyto problémy opakují, můžete si zadělat na mnohé zdravotní problémy.

Konečné rozhodnutí, zda spát se psem, zůstává na vás

To, jestli budete spát se svým psem, je zcela na vás a vašem rozhodnutí. Jak jsme uvedli, odborníci a jejich studie vykazují protichůdné názory, proto pokud vám spaní se psem vyhovuje, klidně se k němu přitulte.

Pokud vám však spaní se psem způsobuje zdravotní problémy nebo zhoršuje váš spánek, pak je určitě lepší spát odděleně. Vaše rozhodnutí o tom, zda spát se svým psem, tak nakonec závisí na tom, co je nejlepší pro vás, vaši rodinu a vašeho psa.

Tip: Znáte fáze spánku a co se během nich děje?

Google+