Jak může veganství ovlivnit spánek

Veganství je životní styl, kterým se lidé mimo jiné snaží v maximální možné míře vyloučit ze svého jídelníčku všechny suroviny a produkty živočišného původu. Jde zejména o maso a masové výrobky, vejce, mléko i mléčné výrobky a častokrát i med. Pokud jste se rozhodli stát se veganem, určitě vás zajímá, jak to ovlivní, v dobrém či ve zlém, váš dosavadní život. V našem článku se tedy dozvíte, jak může veganství ovlivnit spánek.

vegani v posteli

Nejsme překvapeni, že stále více lidí se dalo zlákat tímto životním stylem. Veganská strava totiž souvisí s lepším kardiovaskulárním zdravím, je lepší pro zvířata a na rozdíl od výroby masa či mléčných výrobků není spojena s ničením životního prostředí. Ale co spánek? Má veganská strava vliv na náš spánek?

Veganská strava zatočí s problémy

S největší pravděpodobností jste již hodně slyšeli o tom, co byste měli nebo neměli dělat, co jíst či nejíst před spaním. Věděli jste ale, že před spaním byste neměli jíst bílkoviny? Masové bílkoviny jsou pro tělo obzvlášť těžko stravitelné. Pokud je budete jíst před spaním, váš spánek bude neklidný. Vegani maso a bílkoviny získávají z alternativních zdrojů, jako jsou tofu, čočka, fazole. Ačkoli jsou tyto potraviny bohaté na bílkoviny a mají podobný účinek na organismus, je mnohem menší pravděpodobnost, že jejich konzumace před spaním způsobuje nepříjemnosti.

Veganská strava souvisí s nižší úrovní zánětu, takže pokud máte bolavé klouby i svaly, které vám narušují spánek, přechod na rostlinné stravování může příznaky zlepšit.

Veganská strava zlepší spánek

Rostlinné potraviny jsou prospěšné pro spánek, protože stimulují uvolňování serotoninu - hormonu, který ovlivňuje kvalitu spánku. Kromě serotoninu jde i o melatonin či tryptofan. Tryptofan má rozhodující vliv na správnou hladinu serotoninu i melatoninu a pomáhá tak při zlepšování kvality spánku i celkové nálady člověka. Všechny tyto tři prvky kvalitního spánku se nachází v mnoha veganských potravinách.

zdravé jídlo

Pro doplnění větší dávky melatoninu jezte například třešně, banány, špenát, rajčata či oves. Tryptofan se nachází v bílkovinných potravinách, jako je kapusta i banány. Nachází se i v drůbeži, ale podle odborníků to není nejlepší způsob jak získat tryptofan, protože když se konzumuje jídlo s vysokým obsahem bílkovin, hladina tryptofanu v mozku klesá.

Serotonin získávají vegani z dýňových semen, sóji, okurek, pšenice, brambor, vlašských ořechů, květáku, hub a listové zeleniny.

Nevýhody veganského jídla

Zvyšování příjmu čerstvé zeleniny či ovoce nemá absolutně žádnou nevýhodu. Pokud se však rozhodnete přejít na zcela rostlinnou stravu, je důležité udělat si průzkum, pečlivě zvážit a zjistit, zda z potravin, které konzumujete, získáváte potřebné výživné látky. Pokud stravou zanedbáte přísun důležitých látek, mohlo by to mít negativní vliv i na váš spánek.

talíř zeleniny

Pokud se vzdáte ve stravě mléčných výrobků, vzdáte se i zdroje vápníku, což může mít negativní účinky nejen na spánek. Nezapomeňte proto mléčné výrobky nahradit zelenou listovou zeleninou, luštěninami, sezamovým semínkem či sójovým mlékem obohaceným o vápník. Vápník totiž přeměňuje esenciální aminokyseliny na serotonin a podporuje přirozený spánkový cyklus.

TIP: Znáte fáze spánku a co se během nich děje?

Veganství – není to jen strava

Veganství není pouze vyhýbání se masu či výrobkům z masa. Vegani používají výrobky, které nebyly testovány na zvířatech a neobsahují žádné složky živočišného původu. Ať už se to týká kosmetiky či oblečení. Všechny tyto výrobky se dají nahradit samozřejmě výrobky ze surovin rostlinného původu.

Také při výběru lůžkovin vegani sahají po peřinách vyrobených místo peří ze syntetických materiálů a jejich kvalitu spánku to nijak nenaruší. Právě naopak, protože peřiny z peří se velmi obtížně čistí, obsahují mnohokrát mnoho roztočů, plísní a bakterií jako peřiny ze syntetických materiálů, které se mohou častěji vyprat doma v pračce.

Ke kvalitnímu spánku napomáhají i matrace. Vegani určitě nesáhnou po matraci z žíní (které ovšem nijak koně nepoškozují). Na výběr mají množství jiných matrací se stejnými vlastnostmi a z neméně kvalitních materiálů jako je kokosové vlákno, latex, různé druhy moderních pěn, které jsou vzdušné, pružné a zároveň zachovávají hygienu lůžka, což zajišťuje komfortní a zdravý spánek.

TIP: Jaké přírodní materiály najdete v matracích?

Google+