Ověřené tipy pro lehké spáče, které vzbudí i nejmenší hluk

Některé lidi probudí i šepot. Jiným nedělá problém spát při puštěné televizi a neprobudí je ani hlasité bouchnutí dveřmi. Pokud máte lehký spánek, určitě vás zajímá, jak si spánek zlepšit. Proto jsme pro vás připravili několik osvědčených tipů, které určitě využijete. 

žena nespí

Časté noční probouzení má vliv i na zdraví

Pokud se v noci často budíte, například na světlo projíždějícího auta nebo na splachování toalety, pravděpodobně máte lehký spánek. Časté probouzení obvykle doprovází nervozita z toho, zda budete schopni znovu usnout a únava, kterou budete pociťovat následující den. Není divu, že lidé s lehkým spánkem bývají frustrovaní, když je spánek přerušován faktory, které nemohou ovlivnit.

Kromě toho je zřejmé, že kvalitní a nepřerušovaný spánek je nezbytný pro celkovou pohodu a správné fungování organismu. Spánek totiž ovlivňuje téměř všechny aspekty zdraví, od nálady a metabolismu až po mozek a imunitní systém. Pokud tedy máte lehký spánek, je důležité pochopit, co vás budí, a zjistit, co můžete udělat pro zdravější spánek.

TIP: Co dělat, když nemůžu usnout?

Proč se lidé s lehkým spánkem často budí

Přestože vědci dosud definitivně nevyřešili problém, proč lidé odlišně reagují na různá vyrušení ze spánku, v úvahu přicházejí následující příčiny:

  • nediagnostikované poruchy spánku
  • nezdravý životní styl
  • genetika
  • aktivita mozkových vln během spánku

Vnímání úrovně hluku ovlivňuje rozdílný práh vzrušivosti

Rozdíly v citlivosti na podněty jsou způsobeny tím, co odborníci nazývají práh vzrušivosti. Ten určuje, jak silný musí být podnět, aby daného člověka probudil. Lidé s lehkým spánkem mají nižší práh vzrušivosti než lidé s těžkým spánkem.

unavěná žena

Váš práh vzrušivosti může být ovlivněn několika faktory, jako např.:

  • Fáze spánku - během lehkého spánku je probuzení snazší než během hlubokého spánku.
  • Stres - pokud trpíte stresem, úzkostí nebo hyperaktivitou, snadněji se probudíte.
  • Vyšší věk - po 60. roce života se spánek stává lehčím. Senioři se v noci častěji budí a celkově spí méně.

Mozkové vlny a odolnost mozku vůči hluku během spánku

Klíčovou roli v kvalitě spánku a stabilitě reakcí na hluk hrají také specifické mozkové vlny, které řídí účinky hluku na spánek. Jedním z typů těchto vln jsou tzv. „spánková vřetena“, která představují signály mozkové aktivity ve druhé fázi NREM spánku (jsou viditelná při EEG vyšetření). Předpokládá se, že spánková vřetena slouží právě k omezení příjmu vnějších podnětů během spánku.

žena na posteli

Spánková vřetena jsou vlastně spontánní mozkový rytmus, který kromě toho, že napomáhá procesu konsolidace (upevňování dříve získaných informací), může zvyšovat odolnost mozku vůči hluku během spánku. Bylo dokonce zjištěno, že lidé, kteří produkují více spánkových vřeten, snáze usínají v hluku. Lidé mohou produkovat více nebo méně spánkových vřeten, ale jejich množství bývá během všech nocí stejné. Teprve s přibývajícím věkem se produkce spánkových vřeten postupně snižuje, což vysvětluje, proč se ve vyšším věku snadněji probouzíme i na méně hlučné podněty.

TIP: Jak zlepšit kvalitu spánku ve stáří?

Na druhou stranu, pokud je vnímání zvuků spojeno s mozkovými vlnami zvanými „k-komplexy“, dochází k větší aktivaci sluchových oblastí v mozku a zajištění přenosu zvuků do „spícího mozku“.

Tipy pro nerušený spánek po celou noc

Pokud máte slabý spánek, můžete si osvojit některé návyky, které vám zajistí kvalitnější a nepřetržitější spánek po celou noc. Například:

  • Omezte spánek během dne. Zdřímnutí delší než 30 minut může zhoršit usínání a přispět k nočnímu probouzení.
  • Začněte jíst zdravěji
  • Každý den ráno si po probuzení si zacvičte.
  • Snižte nebo zcela omezte příjem kofeinu a alkoholu.
  • Ráno se vystavte slunečnímu záření, abyste posílili své přirozené cirkadiánní rytmy.
  • Televizory, počítače, notebooky a mobily uchovávejte mimo ložnici.
  • V ložnici udržujte chladno (kolem 18 °C).
  • Proti stresu vyzkoušejte relaxační techniky, meditaci, hluboké dýchací cvičení nebo aromaterapii.
  • Pomoci mohou také nahrávky bílého šumu nebo zapnutí ventilátoru. Stálé šumění může pomoci překrýt jiné zvuky, takže můžete rychleji usnout.  
  • Pokud vás ze spánku budí světlo, zkuste si pověsit zatemňovací závěsy, které pomáhají minimalizovat venkovní světlo. Proti světlu v interiéru funguje maska na oči.

TIP: Potřebují ženy víc spánku než muži?

Google+